Kennel ParadiseHill

Kennel ParadiseHill

Jos olet kiinnostunut meidän pennuistamme niin tutustu ensin rotuun hyvin. Ohessa on linkki Shetlanninlammaskoiran pentuoppaaseen. Tutustu oppaaseen hyvin, siinä on paljon hyvää tietoa rodusta, muun muassa tietoa perinnöllisitä ja piilevistä sairauksista. Vaikka sheltti on edelleen melko terve rotu, on jokaisella rodulla juuri sille rodulle tyypillisä sairauksia.

https://www.shetlanninlammaskoirat.fi/tietoa-rodusta/meille-sheltti/pentuneuvonta/elementor-2719/

 

Ohessa myös linkki Kultaistennoutajien rotuyhdistyksen sivuille, jossa tietoa rodusta ja terveyteen liittyvistä asioista

https://www.goldenring.fi/jalostus/

 

PENNUN KOULUTUS

Aloita pennun soiaalistaminen heti, kun pentu saapuu kotiin. Paras herkkyvaihe on 8-12 viikkoa, jolloin pennun pitäisi kokea mahdollisimman paljon: vieraat ihmiset, -paikat  ja  - koirat, autolla kulkeminen (tämä on tärkeää), kaupungilla-, ostoskeskuksessa (hallissa) kulkeminen ja oleminen.
Myös pennun "koulutus" alkaa heti ensimmäisenä päivänä uudessa kodissa. Uusien asioiden opettelu tapahtuu leikin varjolla ja lyhyissä pätkissä. Pieneltä pennulta ei voi vaatia liikoja, nuorella koiralla on varsin lyhyt pinna eikä sen jaksa keskittyä pitkiä aikoja kerralla. Ilmoittaudu jo ennen pennun tuloa pentukursille, vaikka olisitkon kokenut koiran kouluttaja: pentu tarvitsee sitä, vaikka itse et kokisi tarvitsevasi. 

Ensimmäinen asia, joka pennulle opetetaan on luokse tulo kutsusta. Pennun täytyy oppia tulemaan luoksesi heti kun vihellät tai kutsut sitä nimeltä. Jos haluat voit opettaa pennullesi luokse tulon pillinvihellyksestä. Pilliä käytettäessä kaksi lyhyttä vihellystä tarkoittaa luokse tuloa. Yksi hieman pidempi vihellys tarkoittaa istu -käskyä. Pillin voi ottaa käyttöön heti kun pentu tulee taloon.

Pentu oppi hyvin nopeasti nimensä tai pillille kun yhdistät harjoitukset ruoan antamiseen. Ruoka-aikaan voit pitää ruokakuppia toisessa kädessä samalla kun joko vihellät pilliin tai kutsut pentua nimeltä. Kun se juoksee luoksesi nosta ruokakuppi korkealle sen pään yläpuolelle. Koeta saada pentu katsomaan sinua, vihellä istu-käsky tai sano 'istu'. Yleensä pentu tässä vaiheessa istahtaa katsoessaan ylhäällä olevaa ruokakuppiaan. Kun pentu istuu sano hyvä tms. ja anna ruoka.

Pentu oppii hyvin nopeasti nämä kaksi käskyä kun harjoitus toistetaan muutaman päivän ajan joka ruoka-aikaan.

Sisällä tai omassa pihassa voit pienen pennun kanssa myös tehdä sellaisen harjoituksen, että joku perheenjäsenistä pitää kiinni pennusta kun sinä menet pennun nähdessä "piiloon" sohvan / pensaan tms. taakse. Kutsut pentua samalla kun se päästetään irti. Kun pentu tulee luoksesi kehu sitä niin, että se varmasti ymmärtää tehneensä oikein juostessaan luoksesi.

Äänenkäyttö
Äänenpainoilla on suuri merkitys koiralle. Kun kehut pentua koeta käyttää korkeaa / heleää ääntä, vähän samaan tapaan kuin pikkulapsille lirkutellaan. Kun haluat, että pentu huomaa tekevänsä jotain kiellettyä muuta ääntäsi mahdollisimman matalaksi/möreäksi.

Muista aina, että jos haluat osoittaa pennulle, että se tekee jotain kiellettyä täytyy sen tapahtua saman tien kun näet pennun olevan esim. sähköjohdon tai tuolinjalan kimpussa.

Pentu oppii nopeasti erottamaan kehumisen torumisesta. Käyttämilläsi sanoilla ei ole niinkään merkitystä joskin voi olla hyvä johdonmukaisesti käyttää jotakin tiettyä torusanaa, esim. "jätä", "hyi!" tai "ei!".

Kehuminen
Kun pentu on tehnyt jotain toivottua (esim. osannut mennä ulos pissalle) pitää sitä muistaa kehua. Kehuminen täytyy aina tehdä juuri sillä hetkellä kun pentu tekee toivottua asiaa. Tällöin se osaa yhdistää kehun oikeaan asiaan.

Kehuttaessa pentua voidaan myös käyttää jotain tiettyä sanaa tai fraasia. Samaa sanaa/fraasia voi sitten myöhemmin käyttää esim. kiitoksena onnistuneesta noutosuorituksesta.

Luoksetulo
Kun pentu on oppinut tulemaan luokse käskystä ruoka-aikaan voi harjoitusta vaikeuttaa menemällä ulos harjoittelemaan luokse tuloa. Ulkona on paljon uusia hajuja ja muuta mielenkiintoista, joka vie pennun huomion muualle.

Koeta valita paikka, jossa harjoittelet niin, että on täysin turvallista pitää pentua vapaana. Jos sinulla ei ole siihen mahdollisuutta käytä jotain pidempää hihnaa/jatkonarua hihnassa. Nimittäin pentusi huomaa jossain vaiheessa, että sen ei joka kerta tarvitse tulla kun häntä kutsutaan. Voi jopa käydä niin, että pentusi heittäytyy täysin "kuuroksi" ja lähtee juoksemaan jonkun linnun /lapsen tms. hajun perään noteeraamatta sinua ja kutsuasi mitenkään.

Tällaisessa tilanteessa et saisi lähteä juoksemaan pennun perään. Jos pentu on vaarassa joutua ajotielle tms. niin täytyy sinun tottakai juosta pentu kiinni mutta muussa tapauksessa menet joko piiloon pensaan/puun taakse tai lähdet kävelemään vastakkaiseen suuntaan kuin mihin pentu lähti. Kun pentu huomaa, että hän jäi "yksin" hätääntyy hän lähtee sinun perääsi. Heti kun huomaat, että pentu katseellaan etsii sinua, toista kutsukäsky/vihellys ja kehu pentua kun se tulee luoksesi.

On erittäin tärkeää, että pentu pitää alusta asti huolta siitä missä SINÄ kuljet, eikä toisin päin.

Pennun kasvaessa sille tulee lisää itseluottamusta ja se voi joku kaunis päivä taas heittäytyä tottelemattomaksi. Tätä voi tapahtua aika ajoin aina niin kauan kun pentu on ohittanut murrosiän eli koirasta riippuen jopa reilun vuoden ikäiseksi asti.

Hihnaan totuttaminen
Hihnaan totuttaminen on hyvä aloittaa sisätiloissa tai omassa pihassa. Hihna kutittaa pentua, joten aluksi se todennäköisesti vain istuu ja raapii kaulaansa. Pidä siis hihnaa pennulla kaulassa aina silloin tällöin kunnes pentu on tottunut siihen. Tämän jälkeen voitte siirtyä ulos opettelemaan varsinaista hihnassa kulkemista.

Jotkut pitävät pennulla siroa pentukaulapantaa ensimmäisten kuukausien ajan. Silloin pentu oppii hyvin pian siihen, että sillä on panta kaulassa. Tällaiseen pentupantaan voi ostaa erillisen taluttimen. Tämä yhdistelmä on hyvä etenkin jos asut niin, että pentua ei voi lainkaan pitää vapaana ulkona.

namipalaa voi käyttää  jotta saa pennun huomion pois itse hihnasta. Kapea noutajatalutinta on hyvä noutajan pennulle. Shelteille löytyy kevyitä ja joustavia pentupantoja ja taluttimia (esim Basic Sweet-pannat ja taluttimet on todella hyviä). Pidä namipalaa pennun ulottumattomissa oikeassa kädessäni. Hihnaa pidä toisella kädellä ja yritä saada pennun kulkemaan vasemmalla sivullani. Pidä namipalaa niin, että pentu seuraa sitä katseellaan kun etenemme mahdollisimman rauhallisesti. Jos pennulla on kova nälkä tai on muuten hyvin perso ruuan perään voi namipalan käyttö hankaloittaa harjoitusta. Myös esim aamuruuan voi antaa lenkillä palkkana. Tämä riippuu hyvin pitkälle pennusta. Kun hihnassa eteneminen onnistuu on hyvä tehdä käännöksiä ja pysähdellä aina välillä, jotta pentu alusta asti oppii seuraamaan sinua.

Ei Flexiä  nuorella koiralla. Flexiä käytettäessä koira tottuu siihen, että se aina halutessaan saa lisää "siimaa". Tällöin sen voi olla todella vaikea oppia kulkemaan nätisti hihnassa. Vasta kun koira osaa kulkea tavallisessa taluttimessa kiskomatta niin Flexin voi ottaa käyttöön mutta pennulle/nuorelle koiralle se ei missään tapauksessa sovi. Hihnassa kulkeminen vetämättä on tärkeä perustaito, jonka kouluttaminen pitää aloittaa heti. Lenkityksistä tulee yhtä tuskaa ja taistelua, jos 30 kg kultsu (tai pienempi sheltti) vetää hihnassa, liukkailla keleillä se on myös tosi vaarallista.

Yksin oleminen
Aluksi pentu jätetään yksin lyhyiksi hetkiksi kerrallaan. Kun pentu on syönyt leikkinyt ja tehnyt tarpeensa tulee sen luonnostaan väsy. Tällöin pentu on helppo jättää yksin. Pennun ollessa hereillä voit jättää sen yksin sisälle kun viet roskapussin tai haet postin. Kuulet samalla jos pentu alkaa itkemään perääsi. Jos pentu reagoi itkemällä voit joutua totuttamaan sitä pienin askelin yksinoloon. Jotkut pennut eivät hätäänny lainkaan vaan odottavat hiljaa ja rauhassa. Jokainen pentu reagoi omalla tavallaan.

Vaikka sinulla olisi mahdollisuus olla pennun kanssa jatkuvasti ja ottaa se mukaasi aina kun lähdet on erittäin tärkeää opettaa pentu olemaan yksin. Koira, joka on tottunut siihen, että sillä on aina seuraa ihmisistä tai toisesta koirasta voi myöhemmin alkaa oireilla. Tätä kutsutaan eroahdistukseksi. Tällöin koira alkaa yleensä tehdä jotain pahaa joutuessaan eroon "laumastaan".

Koskaan ei pidä tehdä numeroa siitä kun pentu jätetään yksin kotiin. Pentu voi nopeasti oppia tulkitsemaan omistajansa "jäähyväisrituaaleja" niin, että niiden jälkeen jäädään yksin. Kun lähdetään kotoa, koiralle ei pidä erikseen jättää pitkiä jäähyväisiä.

Sama pätee kotiin palaamiseen. Koira on tietenkin erittäin innoissaan ja hyppii ja ääntelee mutta sen pitäisi antaa rauhoittua hetki ennen kuin sitä aletaan liielti huomioimaan. Huomion antaminen voi esim. tapahtua ulkona, jonne lähdetään heti kun tullaan kotiin.

 

 

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy